poniedziałek, 21 maja 2018

Zupa kalafiorowa na maśle



Składniki:
  1. 1/2 średniego kalafiora lub 1 mały;
  2. 2 małe marchewki;
  3. 1 mała pietruszka;
  4. 1/4 korzenia małego selera;
  5. 1/2 białej części pora;
  6. 3 średnie ziemniaki;
  7. 2 litry zimnej wody;
  8. 1 łyżka masła klarowanego;
  9. 1 liść laurowy;
  10. 4 ziarna ziela angielskiego;
  11. Pęczek świeżego koperku;
  12. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
  13. Szczypta gałki muszkatołowej - opcjonalnie;
  14. Sól;
  15. Pieprz.
1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml


Sposób przygotowania:
  1. Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić (nożem) na malutkie różyczki.
  2. Marchewki, seler, pietruszkę oraz por umyć i osuszyć. Marchewki, seler oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Pora pokroić w cieniutkie plastry.
  3. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę.
  4. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. W garnku, w którym będzie gotowana zupa rozgrzać masło klarowane (1 łyżka). Na rozgrzane masło wrzucić plasterki pora oraz starte marchewki, pietruszkę i seler. Podsmażać, na średnim ogniu, często mieszając, aż jarzyny staną się miękkie (zwiotczeją).
  6. Następnie do garnka z podsmażonymi jarzynami wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać zimną wodę (2 litry) i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.
  7. Do gotującej się zupy dodać liść laurowy (1 sztuka) i ziarna ziela angielskiego (4 kulki). Wsypać sól (1 łyżeczkę). Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki delikatnie zmiękną.
  8. Do garnka z zupą, w momencie gdy ziemniaki zaczną mięknąć, dodać różyczki kalafiora i zmniejszyć ogień.
  9. Zupę gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kalafior i ziemniaki staną się miękkie.
  10. Na sam koniec, do ugotowanej zupy wlać śmietankę (1/3 szklanki) oraz wsypać drobno posiekany koperek. Przyprawić gałką muszkatołową (szczyptą, opcjonalnie) oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia.
  11. Zupę podawać gorącą.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą niepełne 3 litry zupy.
  2. Zupa ma łagodny, maślany smak.
  3. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5ml
Źródło przepisu: Przyślij Przepis.

4 komentarze :

  1. kalafiorowa to jedna z tych zup, na które zawsze mam ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, zachwycam się przepisami. Świetna strona, przepisy na tradycyjne i nowoczesne potrawy wytłumaczone w przystępny sposób. Tylko dlaczego od maja nikt nie wstawia nowych propozycji. Jeżeli autorka czyta to niech wie, że brakuje tutaj jej obecności.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >