wtorek, 15 maja 2018

Klopsiki wołowe w sosie BBQ



Składniki:

KLOPSIKI:

  1. 700 g mięsa mielonego, wołowego (u mnie z łopatki wołowej);
  2. 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych;
  3. 1 szklanka mleka;
  4. 3 łyżki bardzo drobno posiekanej cebuli;
  5. 1 i 1/2 łyżeczki soli;
  6. Pieprz.
SOS BBQ:
  1. 1 szklanka dobrej jakości ketchupu;
  2. 2 łyżki białego cukru;
  3. 3 łyżki octu spirytusowego;
  4. 2 łyżki sosu Worcestershire;
  5. 4 łyżki drobno posiekanej cebuli;
  6. Kilka kropel ostrego sosu np. Tabasco, u mnie - Sriracha.
DODATKOWO:
  1. 1/2 szklanki mąki pszennej do obtoczenia klopsików;
  2. 4 łyżki oleju do podsmażenia klopsików;
  3. Pęczek natki pietruszki do oprószenia klopsików po wierzchu;
  4. Naczynie żaroodporne o wymiarach 21 x 31 cm.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:

KLOPSIKI:
  1. Cebulę (1 małą) obrać, bardzo drobno pokroić. 
  2. Mąkę wsypać do miseczki odstawić na bok.
  3. Mięso mielone przełożyć do dużej miski. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę (3 łyżki).
  4. Do miski z mięsem i cebulą wsypać płatki owsiane błyskawiczne (3/4 szklanki). Wlać zimne mleko (1 szklankę). Wsypać sól (1 i 1/2 łyżeczki) oraz pieprz (dużą szczyptę). Wymieszać.
  5. Masę mięsną dokładnie wyrobić dłońmi.
  6. Z masy mięsnej formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego (ja robiłam to przy pomocy łyżki do lodów o średnicy 4 cm) i układać na talerzu/desce do krojenia warzyw.
  7. Tak przygotowane klopsiki wstawić do zamrażalnika na 5 minut lub do lodówki na 30 - 45 minut.
  8. Bezpośrednio po wyjęciu z zamrażalnika/lodówki klopsiki obtoczyć w mące pszennej i smażyć partiami, na rozgrzanym na patelni oleju (4 łyżki), aż ładnie się zarumienią.
  9. Usmażone klopsiki wykładać do naczynia żaroodpornego.
SOS BBQ:
  1. Do miseczki wlać ketchup (1 szklankę), ocet spirytusowy (3 łyżki) oraz sos Worcestershire (2 łyżki).
  2. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę (4 łyżki).
  3. Wsypać biały cukier (2 łyżki) oraz wlać kilka kropel ostrego sosu.
  4. Dokładnie wymieszać.
KLOPSKI W SOSIE BBQ:
  1. Usmażone, ułożone w naczyniu żaroodpornym klopsiki polać równomiernie przygotowanym sosem BBQ.
  2. Tak przygotowane klopsiki w sosie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać pod przykryciem (u mnie z folii aluminiowej) przez 45 minut, aż sos zacznie bulgotać, a całość będzie bardzo gorąca.
  3. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Klopsiki podawać gorące z makaronem/puree ziemniaczanym/bagietką, oprószone posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 35 klopsików wielkości orzecha włoskiego.
  2. Ostry sos w domowym sosie BBQ można pominąć dodając np. dobrej jakości pikantny ketchup.
  3. Sosu nie wychodzi dużo. Klopsiki w nim nie pływają - a jedynie są nim pokryte jak kołderką.
  4. Cebula do klopsików jak i do sosu powinna być tak drobno posiekana jak to tylko możliwe.
  5. Klopsiki przygotowane według tego przepisu są miękkie, z słodko - kwaśnym sosem.
  6. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.


2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >