środa, 7 marca 2018

Chili z kawałkami wołowiny



Składniki:
  1. 700 g wołowiny pieczeniowo-zrazowej, bez kości (u mnie z udźca);
  2. 1 średnia czerwona cebula;
  3. 4 ząbki czosnku;
  4. 1 - 3 świeże papryczki chili (u mnie jalapeno);
  5. 1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (400 g);
  6. 1/2 kartonika przecieru pomidorowego (tj. 250 g, waga całego - 500 g);
  7. 1 łyżeczka chili w proszku;
  8. 2 puszki czerwonej fasoli konserwowej (każda puszka po 240 g - waga netto, po odsączeniu z zalewy);
  9. 2 szklanki bulionu wołowego (lub wody);
  10. 2 łyżki oleju;
  11. Sól;
  12. Pieprz.
DODATKOWO:
  1. Kilka łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 18 % (do podania);
  2. 50 g startego, żółtego sera (do oprószenia po wierzchu).
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Mięso wołowe umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę.
  2. Czerwoną cebulę obrać, drobno posiekać.
  3. Czerwoną fasolę odcedzić na sicie z zalewy i opłukać zimną wodą.
  4. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  5. Papryczki chili umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  6. Na rozgrzany w garnku/dużym rondlu olej (2 łyżki) wrzucić pokrojoną wołowinę i podsmażać na średnim ogniu,  często mieszając, przez około 2 minuty, aż mięso się zarumieni.
  7. Następnie do garnka/rondla z mięsem dodać posiekaną, czerwoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz plasterki papryczek chili. Podsmażać razem przez 1 - 2 minuty, często mieszając, aż do uzyskania przyjemnego aromatu.
  8. Wlać krojone pomidory z puszki wraz z zalewą, przecier pomidorowy oraz bulion wołowy (lub wodę). Dodać chili w proszku oraz odsączoną, przepłukaną, czerwoną fasolę. 
  9. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować, na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie  miękkie (przez około 2 - 3 godziny), a sos zgęstnieje.
  10. Ugotowane chili przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  11. Chili podawać gorące, z kleksem kwaśnej śmietany oraz oprószone startym, żółtym serem.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 2 litry chili.
  2. Do przepisu należy użyć wołowiny gulaszowej czy pieczeniowo-zrazowej np. udźca wołowego, łopatki, pręgi czy karkówki wołowej.
  3. Im kawałki wołowiny będą większe, tym dłuższego czasu duszenia będą wymagały.
  4. Chili przygotowane według tego przepisu jest bardzo pikantne, jednak ilość chili w proszku oraz świeżych papryczek można  zmniejszyć.
  5. Przecier pomidorowy to nie to samo co koncentrat pomidorowy.
  6. Chili można podawać z chlebkiem kukurydzianym, ryżem, tortillami czy pokruszonymi nachosami.
  7. Bulion wołowy można zastąpić wodą, a w wersji dla dorosłych - piwem czy świeżo zaparzoną kawą.
  8. 1 szklanka = 1 cup, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Damn Delicious.

Chili podaj z puszystym chlebkiem kukurydzianym!


Chlebek kukurydziany na śmietanie

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >