środa, 28 lutego 2018

Ziemniaczki jak z Pizza Hut


Składniki:
  1. 1 kg drobnych ziemniaków;
  2. Szczypta soli do gotowania ziemniaków.
MARYNATA:
  1. 2 szklanki bulionu wołowego;
  2. 1 łyżka oleju;
  3. 3 łyżki octu spirytusowego;
  4. 1 łyżka białego cukru.
SOS:
  1. 1/2 szklanki pełnotłustego majonezu;
  2. 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
  3. 1/4 szklanki pełnotłustej maślanki;
  4. 1/2 łyżeczki suszonego koperku;
  5. 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki;
  6. 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli;
  7. 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku;
  8. 1/2 łyżeczki sosu worcestershire;
  9. 1/4 łyżeczki soli lub więcej, do smaku;
  10. 1/8 łyżeczki pieprzu;
  11. Kilka kropel soku z cytryny lub octu spirytusowego - opcjonalnie.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml


Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko posolonej wodzie. Odcedzić.
  2. W międzyczasie przygotować marynatę. Do miski wlać gorący bulion wołowy, olej i ocet oraz wsypać cukier. Wymieszać.
  3. Do gorącej marynaty włożyć gorące, odcedzone ziemniaki. 
  4. Miskę, jak marynata z ziemniakami przestygnie, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  5. Przygotować sos do ziemniaków. Do miseczki wlać kwaśną, gęstą śmietanę, majonez, maślankę, sos worcestershire i kilka kropel soku z cytryny/octu (opcjonalnie). Wsypać suszony koperek, suszoną pietruszkę oraz granulowaną cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Sos, do czasu wymieszania z ziemniakami, przechowywać w lodówce, w szklanym pojemniku, przykryty folią spożywczą.
  6. Po upływie kilku godzin (lub całej nocy) ziemniaki odcedzić z marynaty, przełożyć do miski i polać sosem. Wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 - 2 godziny, w celu połączenia się smaków.
  7. Z podanych składników wychodzi około 1 i 1/4 szklanki sosu do ziemniaków.
  8. Ziemniaki podawać na zimno, jako sałatkę.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób (podane jako dodatek).
  2. Przygotowany w ten sposób sos jest gęsty, kremowy i pyszny. Gdyby wyszedł zbyt rzadki należy dodać nieco więcej śmietany i/lub majonezu.
  3. Smak sosu można wzbogacić o suszony koperek (1/2 łyżeczki).
  4. Do przygotowania sosu najlepiej użyć produktów mlecznych, pełnotłustych. Jedynie użycie pełnotłustego majonezu, śmietany i mleka daje gwarancję, że sos będzie gęsty. Ewentualnie można dodać mniej maślanki. Nie zalecam użycia produktów light czy niskotłuszczowych.
  5. Sos (przed połączeniem z ziemniakami) należy przechowywać w lodówce, nawet przez całą noc. Sos przechowywany w lodówce staje się nieco gęstszy, a im dłużej stoi w lodówce tym jego smak staje się bogatszy.
  6. Dodanie do sosu kilku kropel soku z cytryny czy octu lekko zaostrza smak sosu.
  7. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Together As Family.


3 komentarze :

  1. Uwielbiam jeść pizzę – tym bardziej, jeśli jest kupiona za pośrednictwem www.szybkapizza.pl!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ziemniaczki przygotowane według tego przepisu są wyśmienite. Super wpis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >