poniedziałek, 12 czerwca 2017

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami
























Składniki:
Naleśniki:
  1. 1 litr mleka;
  2. 2 jaja;
  3. 3 szklanki mąki pszennej;
  4. 1 łyżeczka białego cukru;
  5. 1 płaska łyżeczka soli;
  6. Olej do smażenia.
 Farsz:
  1. 1 duża cebula;
  2. 500 g pieczarek;
  3. 1 kg kiszonej kapusty;
  4. 2 liście laurowe;
  5. 3 ziarna ziela angielskiego;
  6. 5 ziarenek pieprzu;
  7. Sól;
  8. Pieprz;
  9. Olej do smażenia.
Panierka:
  1. 4 jaja;
  2. Bułka tarta. 
1 szklanka = 250 ml


Sposób przygotowania:
  1. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  2. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, ewentualnie opłukać pod bieżącą wodą (ja tego nie robię, bo lubimy kwaśny smak kapusty), przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda powinna przykrywać kapustę), dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i gotować, aż kapusta stanie się miękka. 
  3. Ugotowaną kapustę odcedzić, odcisnąć z wody i drobno pokroić.
  4. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  5. Przygotować ciasto na naleśniki. Do miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajo, wlać mleko i zmiksować na gładką masę. Spróbować i, w razie potrzeby, doprawić jeszcze solą i cukrem.
  6. Do miseczki wlać niewielką ilość oleju.
  7. Patelnię teflonową rozgrzać. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem (przy pomocy pędzelka; oleju powinno być jedynie kilka kropel, ale patelnia powinna być nim dokładnie pokryta).
  8. Na tak przygotowaną patelnię (patelnię należy smarować olejem przed smażeniem każdego naleśnika) wylewać porcjami ciasto i smażyć cienkie naleśniki, na średnim ogniu, z obu stron.
  9. Przygotować farsz. Cebulę podsmażyć, na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki), na złoty kolor. 
  10. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, wymieszać, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć.
  11. Następnie dodać pokrojoną kapustę. Wymieszać. Całość dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 30 minut. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.
  12. Na każdym naleśniku rozsmarowywać farsz i zwijać w krokiety.
  13. Przygotować 2 talerze. Do jednego wbić jaja i roztrzepać widelcem, do drugiego wsypać bułkę tartą. Krokiety zamaczać w jajku, a następnie w bułce tartej.
  14. Tak przygotowane krokiety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor, z obu stron.
  15. Krokiety podawać na ciepło lub na zimno z filiżanką gorącego, czerwonego barszczu.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 14 naleśników, smażonych na patelni o średnicy 28 cm, a co za tym idzie 14 krokietów.
  2. Ciasto na naleśniki nie powinno być ani za rzadkie, ani za gęste. W przypadku, gdy naleśniki będą się rwały, oznacza to, że jest za mało mąki, jak będą zbyt sztywne, to za dużo i wówczas należy wówczas dolać odrobinę mleka.
  3. Usmażone naleśniki najlepiej ułożyć na talerzu, przykryć z wierzchu drugim talerzem i odstawić na min. 30 minut. Dzięki temu zmiękną i będą łatwiej się zwijały.
  4. Pieczarki można zastąpić też suszonymi grzybami (około 200 g), namoczonymi przez noc i ugotowanymi.
  5. Farsz należy dobrze przyprawić solą i pieprzem.
  6. Krokiety można również zamrozić, przy czym wówczas nie należy ich panierować  w jajku i bułce tartej.  Panierkę należy zrobić po rozmrożeniu.
  7. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...