środa, 24 lutego 2016

Sałatka ryżowa z szynką i porem

Sałatka ryżowa z szynką i porem...
Ziarna białego, ugotowanego ryżu.
Kawałeczki szynki konserwowej.
Kosteczki czerwonej papryki.
Ziarna soczystej kukurydzy.
Paszeczki ostrego pora.
A całość oblepiona majonezem i śmietaną.
I dobrze przyprawiona.
Polecam!
Składniki:
  1. 200 g białego ryżu (u mnie 2 woreczki);
  2. 200 g szynki konserwowej;
  3. 1 duża, czerwona papryka;
  4. Biała część średniej wielkości pora;
  5. Puszka kukurydzy konserwowej;
  6. 2 czubate łyżki majonezu;
  7. 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  8. 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
  9. Sól;
  10. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
  2. Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, przełożyć na sito i sparzyć (tj. obficie oblać gorącą, przegotowaną wodą). Wystudzić. Dodać do ryżu.
  3. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  4. Szynkę pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  5. Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Dokładnie wymieszać.
  6. Sałatkę dobrze przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dokładnie wymieszać.
  7. Przygotowaną sałatkę przykryć folią spożywczą/aluminiową i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  8. Sałatka najlepiej smakuje, jak wszystkie smaki dobrze się "przegryzą".
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Sałatka nadaje się do spożycia i jest bardzo dobra zaraz po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje, jak wszystkie smaki dobrze się "przegryzą".
  2. Do sałatki można dodać pokrojony w kostkę ser żółty, a czosnek granulowany zastąpić świeżym.
  3. Jeśli gościom nie przeszkadza ostry smak pora, nie trzeba go sparzać. Por można również zastąpić pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami kiszonymi lub konserwowymi.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

21 komentarzy :

  1. fajny blog! będe częściej tu zaglądać

    OdpowiedzUsuń
  2. Zainteresował mnie ten blog


    OdpowiedzUsuń
  3. Zainteresował mnie ten blog


    OdpowiedzUsuń
  4. miło się czyta te wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny blog, ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smacznie, muszę spróbować !

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawy przepis, apetycznie to wygląda na pewno wypróbuję przepis w domu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny blog z ciekawymi przepisami polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetycznie wygląda. Zapisuję sobie przepis. Na pewno ja na dniach będę robić.

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >