sobota, 14 marca 2015

Słodko - kwaśna surówka z kapusty

Słodko - kwaśna surówka z kapusty...
Poszatkowana, biała kapusta.
Wiórki soczystej marchewki.
Kosteczki ostrej cebuli.
A całość w słodko - kwaśnej zalewie.
Pyszna surówka, jak z chińskiej knajpki.
Serdecznie polecam!
 Składniki:
  1. 1,5 kg białej kapusty;
  2. 2 średnie marchewki;
  3. 1 duża cebula;
  4. 1/3 szklanki białego cukru (do zasypania startej marchewki).
Zalewa:
  1. 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%;
  2. 1/2 szklanki oleju;
  3. 1/3 szklanki białego cukru;
  4. 1 łyżka soli.
Szklanka = 250 ml
























Sposób przygotowania:
  1. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
  2. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki), zasypać cukrem (1/3 szklanki) i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie dodać do kapusty. Wymieszać.
  3. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do kapusty z marchewką. Wymieszać.
  4. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zalewy wlać/wsypać do garnka i zagotować. Po zagotowaniu zestawić z ognia. Gorącą zalewą zalać kapustę z marchewką i cebulą. Wymieszać.
  5. Surówkę pozostawić do ostygnięcia.
  6. Wystudzoną surówkę przełożyć do słoika (lub plastikowego pojemnika), zamknąć (lub przkryć folią spożywczą) i wstawić do lodówki na minimum 2 - 4 godziny, do przegryzienia się smaków.
  7. Surówkę przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi duża porcja surówki - około 2 litrowy słój.
  2. Szklanka = 250 ml.
  3. Kapustę należy drobno poszatkować, aby nie była twarda. Zamiast szatkować, można także zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki).
  4. Surówkę można także przygotować z czerwonej kapusty.
  5. Surówka, im dłużej będzie się przegryzać w lodówce, tym jej smak będzie bogatszy.
  6. Surówka bardzo przypomina smakiem te podawane w knajpkach z chińszczyzną.
  7. Surówkę można przechowywać w lodówce, zamknięta/przykrytą folią, do dwóch tygodni. Niektórzy przechowują ją nawet do miesiąca, u mnie nigdy nie postała dłużej niż 2 tygodnie, taka jest dobra.
  8. Ocet spirytusowy można zastąpić białym, winnym lub jabłkowym, ale zmieni on nieco smak surówki.
  9. Cukier w przepisie dodaje się i do marchewki i do zalewy.
  10. Do surówki można dodać drobno pokrojoną czerwoną paprykę.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

3 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >