poniedziałek, 23 lutego 2015

Sos tzatziki

Sos tzatziki...
Gęsty, kremowy, na bazie jogurtu greckiego.
Pełen wiórków zielonego ogórka.
O wyrazistym, czosnkowym smaku.
Z dodatkiem oliwy, soku z cytryny i koperku.
Pyszny dip do warzyw czy dań z grilla.
Grecka klasyka w polskim domu.
Polecam!
 Składniki:
  1. 200 g gęstego jogurtu greckiego;
  2. 1 średni, zielony ogórek;
  3. 2 ząbki czosnku;
  4. Pęczek koperku;
  5. 2 łyżki oliwy;
  6. 1 łyżka soku z cytryny;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Ogórka umyć, osuszyć, nie obierać ze skóry, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki), umieścić na sicie, posypać szczyptą soli i odstawić, aż ogórek puści soki. Odcisnąć.
  2. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Do miseczki wlać jogurt grecki. Dodać oliwę, odsączonego, startego ogórka, posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Wymieszać.
  5. Dip doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  6. Tak przygotowany sos odstawić na 30 minut do lodówki, aby smaki i aromaty przeszły sobą i  nabrały wyrazistości.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Do tzatzików ogórka nie należy obierać. U mnie wersja z obranym, z uwagi na preferencje smakowe rodziny :-(.
  2. Z dodatku koperku czy soku z cytryny można zrezygnować. 
  3. Podstawowe składniki tego sosu to gęsty jogurt grecki, drobno poszatkowany, zielony ogórek, roztarty czosnek i oliwa. Reszta to dodatki urozmaicające/wzbogacające jego smak.
  4. Sok z cytryny można zastąpić białym octem winnym.
  5. Smak sosu można wzbogacić o oliwki, miętę, białą paprykę czy fetę.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >