wtorek, 25 listopada 2014

Pasta jajeczna ze smażoną cebulką

Pasta jajeczna ze smażoną cebulką...
Kremowa, wyrazista w smaku.
Z dodatkiem podsmażonej cebulki.
Idealna do kanapek, krakersów czy innych chrupaków.
Niezastąpiona na śniadanie, kolację czy imprezę.
Polecam!

Składniki:
  1. 6 jaj;
  2. 2 duże cebule;
  3. 3 czubate łyżki majonezu;
  4. 2 łyżki oleju;
  5. Szczypta słodkiej papryki;
  6. Sól;
  7. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę.
  2. Cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przyprawić solą i słodką papryką. Wystudzić.
  3. Pokrojone, wystudzone jajka wymieszać z podsmażoną, wystudzoną cebulką. Dodać majonez i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. 
  4. Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  5. Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.
SMACZNEGO!





















Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoik pasty.
  2. Jajka i cebulka muszą być wsytudzone, żeby się jajecznica nie zrobiła:-)
  3. Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku.
  4. Smak pasty można wzbogacić o drobno pokrojony szczypiorek (u mnie tylko oprószone kanapki) lub rzodkiewki.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >