czwartek, 26 czerwca 2014

Paprykowe leczo z chili i pieczarkami

Paprykowe leczo z chili i pieczarkami...
Paseczki różnokolorowych papryk.
Strąki ostrych papryczek chili.
Plasterki pieczarek, pióra cebuli.
A całość zatopiona w pomidorowo - paprykowym sosie.
Smacznego!

Składniki:
  1. 6 średnich, czerwonych papryk;
  2. 2 średnie, żółte papryki;
  3. 1 średnia, zielnona papryka;
  4. 2 czerwone papryczki chili;
  5. 500 g pieczarek;
  6. 6 średnich pomidorów;
  7. 3 duże cebule;
  8. 2 łyżki oleju;
  9. 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego;
  10. 1 łyżka słodkiej papryki;
  11. 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
  12. Sól;
  13. Pieprz;
  14. Cukier.

Sposób przygotowania:
  1. Cebule obrać, pokroić w pióra.
  2. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.
  3. Papryczki chili umyć, osuszyć, pozostawić w całości.
  4. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  5. Na czubach pomidorów ponacinać krzyżyk, sparzyć (zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut), obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
  6. W garnku,  w którym będzie gotowane leczo, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić pióra cebuli i plasterki pieczarek. Podsmażyć.
  7. Do podsmażonych pieczarek z cebulą dodać pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszać. Chwilę wszystko razem poddusić.
  8. Następnie dodać pokrojone papryki i papryczki chili. Wymieszać. Całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając.
  9. Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Wymieszać.
  10. Leczo przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  11. Podawać ciepłe z  ziemniakami, ryżem lub pieczywem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litra leczo.
  2. Aby leczo było bardziej pikantne, papryczki chili można drobno posiekać.
  3. Do potrawy można dodać kiełbasy śląskiej (około 500 g). Należy ją pokroić w kostkę i podsmażyć na oddzielnej patelni, po czym dodać do podsmażonych pieczarek i cebuli razem z pomidorami. Resztę wykonać zgodnie z przepisem.
  4. Leczo ma pyszny smak, jednak jego wadą są odchodzące skórki papryk.
  5. Ja nie obieram pieczarek, tylko myję je dokładnie pod bieżącą wodą.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >