środa, 12 lutego 2014

Kakaowe ciasteczka z lentilkami

Kakaowe ciasteczka z lentilkami...
Słodkie i mocno kakaowe krążki.
Ozdobione kolorowymi cukierkami.
Kuszące nie tylko dla dzieciaków!
























Składniki:
  1. 100 g miękkiego masła;
  2. 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej;
  3. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
  4. 3/4 szklanki cukru pudru;
  5. 3 łyżeczki kakao;
  6. 2 surowe żółtka jaj;
  7. 100 g lentilek.

Sposób przygotowania:
  1. Z mąki pszennej, ziemniaczanej, masła, cukru pudru, kakao i żółtek jaj zagnieść gładkie ciasto.
  2. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  3. Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 5 - 7 mm.
  4. Foremką do ciastek (u mnie koło z ząbkami) powycinać ciastka i na każde powciskać po kilka cukierków (od 5 do 7).
  5. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 minut.
  6. Upieczone ciastka wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi od 18 dużych ciastek do 25 mniejszych w zależności od wielkości foremki do wycinania ciastek.
  2. Zamiast lentilek można użyć m&m'sów lub innych cukierków tego typu.
  3. Masło w cieście można zastąpić margaryną.
  4. Czasu pieczenia ciastek nie należy wydłużać, gdyż będą twarde.
Źródło przepisu: MniamMniam.pl.

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >