poniedziałek, 29 lipca 2013

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek...
Kwaśny, czosnkowy, aromatyczny.
Na mące żytniej razowej.
Niezastąpiony składnik każdego domowego żuru!
 Składniki:
  1. 750 ml przegotowanej, letniej wody;
  2. 3/4 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000;
  3. 2 liście laurowe;
  4. 5 ziaren czarnego pieprzu;
  5. 5 ziaren ziela angielskiego;
  6. 3 zmiażdżone ząbki czosnku.


Sposób przygotowania:
  1. Do słoika wsypać mąkę, zalać wodą i dokładnie wymieszać.
  2. Czonek obrać i zmiażdżyć.
  3. Do słoika z mąką i wodą dodać czosnek, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Wymieszać.
  4. Słoik przykryć gazą, zabezpieczyć gumką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 - 5 dni.
  5. Zakwas mieszać minimum raz dziennie, w razie możliwości o stałej porze.
  6. Gotowy zakwas zużyć do zupy lub przechowywać lodówce.


Uwagi do przepisu:
  1. Mieszanie zakwasu zapobiega powstawaniu pleśni. Ja mieszam zakwas 2 - 3 dziennie, w miarę możliwości o tej samej porze.
  2. Zakwas w słoiku musi mieć dostęp do powietrza, więc nie można go szczelnie zakręcać. Najlepiej jest przykryć go gazą.
  3. Zakwas jest gotowy, gdy ma kwaśny zapach i smak, jeśli jest gorzki w smaku, to należy go wylać.
  4. Ja trzymam zakwas na blacie w kuchni w temperaturze około 24 stopni i taka temperatura jest w porządku.
  5. Już drugiego dnia na zakwasie powinna się wytworzyć niewielka piana, dnia 3 zakwas podczas mieszania powinien buzować, a następnie się uspokoić, dnia 4 (czasami już 3) zazwyczaj jest gotowy - jeśli byłyby jeszcze zbyt mało kwaśny, należy dalej go kisić.
  6. Zakwas po upływie 3 - 5 dni jest gotowy i można z niego ugotować żurek na zakwasie lub powyjmować przyprawy i czosnek, wymieszać, przecedzić przez sito i zlać do butelki, butelkę przykryć gazą (nie zakręcać szczelnie, bo istnieje ryzyko wybuchnięcia!) i przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.
  7. Zakwas może przybrać lekko niebieski kolor od czosnku - jest to naturalny proces i nie ma nic wspólnego z gniciem.
  8. Zakwas na żurek jest jedynie składnikiem żurku, a nie gotową zupą.
  9. W przypadku użycia mąki żytniej typu 720 zakwas będzie miał delikatniejszy smak i bardziej aksamitną konsystencję.
  10. Przed wlaniem zakwasu do wywaru na żur, należy go wymieszać i przecedzić przez sito.
  11. Zakwas można także przygotować bez dodatku ziela angielskiego, pieprzu, liści laurowych i czosnku, ale wówczas nie będzie miał tak aromatycznego zapachu i smaku.



1 komentarz :

  1. Po udanym zakwasie na barszcz, przyszła kolej na żurek :) Zakwas po 4 dniach zlałam do słoika i okryłam gazą (dzięki, że zwróciłaś na to uwagę, bo pewnie zakręciłabym nakrętką ). W sobotę gotuję żurek wg Twojego przepisu :)
    Pozdrawiam
    Krystyna

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >